Mad er fællesskab
For mennesker med cøliaki er en 100% glutenfri kost både en nødvendig medicin og en forudsætning for at kunne indgå i sociale fællesskaber. Nye tal viser dog, at det er markant dyrere for børn at leve med cøliaki, hvis de vil undgå at være udenfor fællesskabet som kronisk syge – og alligevel nægter kommunen at betale for medicinen.
Derfor lancerer Dansk Cøliaki Forening i dag en kampagne, som sætter fokus på de mange sociale og økonomiske omkostninger ved cøliaki. Skriv under nu og vis din støtte.
Ingen hjælp at hente, når kosten er medicinen
Man anslår, at op mod 60.000 danskere lever med cøliaki. Alligevel kræver hverdagen som barn eller voksen med cøliaki konstant særlige løsninger, hvis man ikke skal sættes udenfor fællesskabet. Dette sætter ikke mindst børnefamilier med cøliaki under et stort socialt og økonomisk pres.
8 ud af 10 favoritretter indeholder gluten
At have cøliaki betyder for mange, at de konstant er tvunget til at sige nej tak, være på forkant og finde alternativer. Mad er fællesskab, og da langt de fleste måltider indeholder gluten, vil man med cøliaki altid være i fokus i vigtige sociale sammenhænge. Særligt børn og unge påvirkes og risikerer at trække sig.
Mere end 1100 kr. ekstra hver måned
Samtidig må en familie med ét barn med cøliaki hver måned regne med over 1100 kroner i ekstra udgifter, hvis barnet ikke bare skal spise glutenfrit hjemme, men også skal kunne deltage i de samme aktiviteter som deres jævnaldrende. Både fordi glutenfri produkter typisk er meget dyrere, og fordi man ofte skal medbringe sin egen mad. Og da cøliaki er en arvelig sygdom, vil mange familier have flere familiemedlemmer med sygdommen og dermed større udgifter.
Klik her og læs mere om kampagnen. Vi har brug for din underskrift nu.