Film om cøliaki

Når man står midt i en udredning, eller er ny med cøliaki, kan man let blive overvældet over mængden af information. Derfor har vi her samlet den vigtigste viden til dig i syv små film med speciallæge Jüri Rumessen og klinisk diætist Rikke Ryberg. Tilsammen giver de syv film en enkel introduktion til livet med cøliaki. Se dem samlet eller vælg det tema, der interesserer dig. OBS: For at se filmene skal du acceptere cookies i dine indstillinger.

1: Symptomer på cøliaki


Jüri Rumessen sætter her fokus på cøliaki. Hvad er symptomerne på cøliaki, hvornår skal du reagere, er der særlig risikofaktorer og hvorfor skal du undersøges, hvis du ikke har symptomer? Du får også gode råd til dialogen med egen læge.

2: Test og diagnosticering


Jüri Rumessen fortæller her, hvordan du bliver udredt for cøliaki. Hvorfor er det eksempelvis vigtigt at fortsætte med at spise gluten, så længe du er under udredning? Og hvad skal du gøre, hvis din læge ikke har så mange erfaringer med cøliaki?

3: Forstå cøliaki


Her giver Jüri Rumessen en let indføring i cøliaki som livsvilkår. Hvad sker der efter diagnosen og hvor hurtigt forsvinder symptomerne? Jüri fortæller også om behovet for opfølgende kontroller og hvad du skal gøre, hvis symptomerne kommer igen.

4: Hvad vil det sige at spise glutenfrit?


I denne film fortæller Rikke Ryberg om, hvad det vil sige at skulle leve glutenfrit. Husk eksempelvis, at der stadig er mange lækre og naturligt glutenfri muligheder. Rikke fortæller også, hvordan du læser ingredienslister og sikrer dig, at du ikke får skjult gluten i din kost.

5: Praktiske løsninger


Rikke Ryberg sætter her fokus på de praktiske løsninger. Hvad kan du gøre derhjemme, hvordan indretter du dit køkken, og hvad er vigtigt at huske, hvis der både er familiemedlemmer som stadig spiser gluten og familiemedlemmer med cøliaki.

6: En sund hverdag


Rikke Ryberg kommer her med gode råd til, hvordan du opretholder en sund hverdag uden gluten. Rikke fortæller om de officielle kostråd, om glutenfri fuldkorn og kommer med gode råd til dig, der måske har svært ved at blive mæt.

7: Glutenfri på farten


I sidste film kommer Rikke Ryberg med gode råd til, hvordan du kan være glutenfri på farten. Rikke fortæller også om, hvilke lette løsninger der findes, og hvordan du kan sørge for glutenfri mad på rejsen eller på en lang arbejdsdag væk hjemmefra.

Tak!

Filmene er udarbejdet i samarbejde med Velvet Productions med støtte fra Sundhedsdonationer som en del af diagnosticeringsprojektet.