Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen
Cøliaki er en kronisk autoimmun sygdom, der udløses af gluten. Omkring 1 % af befolkningen er ramt af cøliaki, hvilket svarer til 55-60.000 danskere, men kun omkring 17.200 har fået diagnosen.
Når personer med cøliaki indtager gluten, fremkalder det en betændelsesreaktion, der ødelægger de små fimrehår i tyndtarmen. Dette reducerer tarmens evne til at optage essentielle næringsstoffer som vitaminer og mineraler fra kosten.
Ubehandlet cøliaki kan føre til en bred vifte af symptomer, der både involverer mave-tarmsystemet og andre dele af kroppen. Symptomernes intensitet varierer fra person til person, men mange oplever en forringelse af livskvaliteten.
Alvorlige konsekvenser af ubehandlet cøliaki omfatter mangeltilstande som anæmi, knogleskørhed, fertilitetsproblemer samt en øget risiko for kræft, især lymfom.
Hvad er gluten?
Cøliaki bliver af og til betegnet glutenallergi eller gluteninolerance, fordi man ikke kan tåle gluten.
Gluten er et protein, som findes i hvede, rug og byg. Havre er egentlig glutenfri, men almindelig havre kan blive forurenet med glutenholdige kornsorter når de bliver høstet på marken eller under pakkeriet.
Hvis et menneske med cøliaki indtager gluten, kan konsekvenserne være meget forskellige. Nogle bliver syge med det samme med f.eks. smerter, diarre eller opkast, mens andre ikke rigtig oplever gener. Tarmen vil dog altid tage skade af gluten.
I filmen giver speciallæge Jüri Rumessen en let indføring i cøliaki. Find flere film om sygdommen, diagnosticering og glutenfri kost her.
Hvem får cøliaki
Cøliaki kan ramme både børn og voksne og kan bryde ud i alle aldre. Omkring to tredjedele med cøliaki er kvinder.
Sygdommen er arvelig. Sandsynligheden for at få cøliaki vokser fra 1 % til ca. 10-15 %, hvis andre i den nære familie har cøliaki.
Mave-tarm-læger og børnelæger anbefaler, at førstegradsslægtninge (børn, søskende og forældre) til nydiagnosticerede bliver undersøgt for cøliaki.
Find mere viden
Mange starter med folderen Hvad er cøliaki, som også kan bestilles i vores webshop. Du kan også finde mange nyttige svar under ofte stillede spørgsmål eller få en introduktion via en række korte film.
Er du ny med cøliaki?
Du er ikke alene. I kalenderen kan du finde aktiviteter for personer, som lever med eller tæt på cøliaki. Du kan også altid kontakte Cøliakirådgivningen, hvor vi rådgiver om alt fra symptomer og diagnosticering til følgesygdomme, behandling, glutenfri kost og håndtering af sygdommen i hverdagen.