Hvad er cøliaki

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, som medfører, at man ikke kan tåle gluten. Cøliaki rammer omkring 1 % af befolkningen, men kun omkring en fjerdedel er diagnosticeret.

Cøliaki er en kronisk sygdom i tyndtarmen

Cøliaki er en kronisk, autoimmun sygdom, som udløses af gluten. Omkring 1 % af befolkningen har cøliaki. Det svarer til 55-60.000 danskere. Kun omkring 16.200 er diagnosticeret med cøliaki (nyeste tal fra 2021).

Når en person med cøliaki spiser noget, der indeholder gluten, opstår en betændelseslignende reaktion, der ødelægger de små fimrehår i tyndtarmens overflade, og tarmens evne til at optage vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer fra maden bliver nedsat.

Ubehandlet cøliaki kan både føre til mave-tarm-symptomer og symptomer fra andre dele af kroppen. Omfanget af symptomerne varierer fra person til person, men mange oplever symptomer i et omfang, der påvirker og forringer livskvaliteten.

Konsekvenser af ubehandlet cøliaki er blandt andet mangeltilstande som anæmi, knogleskørhed, fertilitetsproblemer og øget risiko for kræft (især lymfom).

Hvem får cøliaki

Cøliaki kan ramme både børn og voksne og kan bryde ud i alle aldre. Omkring to tredjedele med cøliaki er kvinder.

Sygdommen er arvelig. Sandsynligheden for at få cøliaki vokser fra 1 % til ca. 10-15 %, hvis andre i den nære familie har cøliaki.

Mave-tarm-læger og børnelæger anbefaler, at førstegradsslægtninge (børn, søskende og forældre) til nydiagnosticerede bliver undersøgt for cøliaki.

Få mere at vide

Mange starter med folderen Hvad er cøliaki, som også kan bestilles i vores webshop. Du kan også finde mange nyttige svar under ofte stillede spørgsmål. 

Er du ny med cøliaki? Du er ikke alene. I kalenderen kan du finde aktiviteter for personer, som lever med eller tæt på cøliaki. Du kan også altid kontakte Cøliakirådgivningen, hvor vi rådgiver om alt fra symptomer og diagnosticering til følgesygdomme, behandling, glutenfri kost og håndtering af sygdommen i hverdagen.