Fagportal

Vi klæder dig fagligt på

Op mod 40.000 danskere har cøliaki uden at vide det. Undersøgelser viser tillige, at der i gennemsnit går næsten 6 år inden diagnosen stilles.

Som sundhedsprofessionel kan du være med til at spotte cøliaki.

Derfor har vi her samlet den vigtigste information til dig, som i dit arbejde møder mennesker med cøliaki.

Den 20. marts 2025 afholdes det første cøliakisymposium i Danmark. Symposiet er et samarbejde mellem Dansk Cøliaki Forening og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse På Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Symposiet er målrettet sundhedsfagprofessionelle, men du er også velkommen, hvis du selv lever med cøliaki eller er pårørende.

Tilmelding symposium

For praktiserende læger

Cøliaki er en kompleks sygdom, som ofte kan udfordre i almen praksis. Derfor har vi samlet de vigtigste informationer om symptomer, diagnosticering, behandling, guidelines og links til dig, der møder patienter med cøliaki.
Læs mere

For sundhedsplejersker

Symptomer på cøliaki kan være meget forskellige. Hos børn ses dog ofte manglende vækst og mistrivsel. Som sundhedsplejerske møder du børn og deres familier og kan være med til at spotte tegn på cøliaki.
Læs mere

For sygeplejersker

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, som medfører, at man ikke kan tåle gluten. Cøliaki rammer omkring 1 % af befolkningen, men kun omkring en fjerdedel er diagnosticeret. Som sygeplejerske kan du her finde relevant information om cøliaki.
Læs mere

For tandlæger

1 ud af 4 med cøliaki er ikke diagnosticeret. Som tandlæge eller tandplejer kan du være med til at spotte nogle af de mere sjældne symptomer på cøliaki, som kan findes i mundhule og tænder.
Læs mere

For diætister

Cøliaki er en arvelig, autoimmun sygdom, hvor indtag af gluten udløser en immunreaktion. Som diætist har du en nøglerolle i at vejlede personer med cøliaki i en ernæringsmæssigt balanceret glutenfri kost.
Læs mere

Forskning

Forskningen i cøliaki belyser både diagnostiske udfordringer og sygdommens følgesygdomme. Danske studier har vist lange udredningsforløb, der påvirker livskvaliteten, samt øget risiko for osteoporose og neuropsykiatriske lidelser.
Læs mere