Skriv under nu og vis din støtte

Danskere med cøliaki må leve med store ekstraudgifter til glutenfri kost, der for mange presser økonomien og reducerer mulighederne for social deltagelse.

For mennesker med cøliaki er en 100% glutenfri kost både en nødvendig medicin og en forudsætning for at kunne indgå i sociale fællesskaber. Det medfører store ekstra udgifter. Derfor mener vi, at personer med cøliaki bør kunne få støtte til glutenfri kost. Manglende støtte kan have store konsekvenser for både helbred og mulighederne for social inklusion.

Skriv under nu! Sammen kan vi lægge pres på politikerne og sikre bedre rettigheder for personer med cøliaki i Danmark.

Baggrund

For personer med cøliaki er den eneste behandling en 100% glutenfri diæt. Det medfører en lang række ekstraudgifter, fordi glutenfri produkter typisk er meget dyrere, og fordi man ofte skal medbringe sin egen mad og finde på dyre alternativer for at kunne deltage i de samme sociale sammenhænge som andre. For mange bliver konsekvensen, at man enten går på kompromis med diæten med fare for sit helbred, eller at man trækker sig fra sociale sammenhænge.

Ikke mindst børnefamilier, men også lavindkomstgrupper som studerende og pensionister kan rammes hårdt.

Eksempelvis en familie med ét barn med cøliaki må hver måned regne med over 1100 kroner i ekstra udgifter, hvis barnet ikke bare skal spise glutenfrit hjemme, men også skal kunne deltage i de samme aktiviteter som deres jævnaldrende. Og da cøliaki er en arvelig sygdom, vil mange familier have flere familiemedlemmer med sygdommen og dermed større udgifter.

Del vores budskab

Du er meget velkommen til at dele vores materialer, f.eks. ved at dele opslag på sociale medier eller videresende materialet til din omgangskreds. Find os eksempelvis på instagram eller Facebook og brug gerne #maderfællesskab eller #danskcøliakiforening.

  • Download faktaark her
  • Download billede her
  • Download billede her