Symptomer

Symptomer på cøliaki varierer fra person til person. Klassiske symptomer er diarré, forstoppelse, luft i maven, oppustet mave, mavesmerter, ledsmerter, træthed, jernmangel og knogleskørhed.

Særlige symptomer hos børn er manglende vækst (i både højde og vægt) og dårlig trivsel udover de allerede nævnte symptomer.

De fleste med cøliaki oplever imidlertid ingen eller kun svage symptomer. I de tilfælde er det nogen gange et tilfælde eller for eksempel fordi en anden i den nære familie bliver diagnosticeret med cøliaki, at diagnosen bliver stillet.

De uklare symptomer medvirker til, at cøliaki er en meget underdiagnosticeret sygdom. Nyere dansk forskning peger på, at op mod 1 % af den danske befolkning har cøliaki. Kun 16.200 danskere havde imidlertid fået stillet en diagnose i 2021.

Ubehandlet cøliaki kan medføre en række mangeltilstande og følgesygdomme som knogleskørhed, blodmangel, tarmkræft med mere. Nyere dansk forskning har også peget på en sammenhæng mellem ubehandlet cøliaki og ufrivillig barnløshed.

Det er vigtigt at være klar over, at tyndtarmens overflade altid bliver ødelagt ved indtag af gluten, også i de tilfælde, hvor personen med cøliaki slet ikke oplever noget ubehag ved at spise glutenholdige fødevarer.

Derfor er det også så vigtigt at diagnosticere så mange som muligt, som har cøliaki, så de har muligheden for at indlede en glutenfri diæt og nedsætte risikoen for følgesygdomme.