Dermatitis Herpetiformis eller DH er en hudsygdom, som forekommer hos få personer med cøliaki. Der er flere mænd end kvinder, som får sygdommen. DH viser sig som stærkt kløende/sviende udslæt, knopper eller væskefyldte blærer i huden, der let brister og som af og til omtales som cøliaki i huden. DH har, trods navnet, ikke noget med herpes at gøre. Blærerne forekommer ofte symmetrisk på albuer, det forreste af armene, knæ og balder, men kan også forekomme på ryggen, i ansigtet og i hårbunden. DH er endnu mere sjælden hos børn og her kan den, i modsætning til voksne, vise sig i håndflader og fodsåler.
Det er almindeligt at have klassisk cøliaki med skadet tarmslimhinde samtidig med DH, men den er ofte uden symptomer fra tarmen. Sygdommen opdages ofte fra 30-40 års alderen, men gennemsnitsalderen for diagnose af sygdommen var cirka 50 år i en finsk undersøgelse. DH udløses på samme måde som cøliaki. Når du spiser fødevarer, der indeholder gluten, bliver slimhinden i tyndtarmen ødelagt som følge af glutenindtaget. Teoretisk skulle den ødelagte tarmslimhinde føre til cirkulerende antistoffer, der forårsager betændelse i huden. Det kan tage 4-6 uger fra indtag af gluten til et udbrud i huden, hvilket gør det svært at opdage sammenhængen.
Indtagelse af jodholdige fødevarer kan også forværre udbrud af DH.
DH behandles med glutenfri diæt
Behandlingen af DH er den samme som behandlingen af cøliaki, nemlig 100 % glutenfri kost. Både hud og tyndtarm begynder at hele, når den glutenfri diæt starter. Det kan godt tage flere måneder eller år, før blærerne i huden forsvinder helt. Når tilstanden er helbredt på glutenfri diæt kan de fleste tåle jodholdige fødevarer igen.
Udslettet kan dæmpes med Dapson tabletter, som er symptombehandling. Steroidbehandling bliver også brugt i nogle tilfælde, som creme eller tabletter. Tal med din praktiserende læge/hudlæge om, hvilken behandling der er den rigtige for dig.
DH diagnose
DH diagnosticeres ved at en hudlæge tager en vævsprøve af huden, fordi antistoffer (TG3) mod gluten findes under overhuden. For at DH kan diagnosticeres må sygdommen være aktiv, og derfor skal du spise gluten i en periode. Der kan ikke tages en blodprøve for at diagnosticere DH, men lægen kan tage en blodprøve (TG2)for klassisk cøliaki.