Cøliaki og ny coronavirus (COVID-19)

Opdateret med Sundhedsstyrelsens nye hygiejneråd

Personer med cøliaki kan følge de generelle anbefalinger

Dansk Cøliaki Forenings Sundhedsfaglige Råd vurderer, at der ikke er grund til at frygte at hverken børn eller voksne, som følger en glutenfri diæt og har normale blodprøver og i øvrigt ikke har andre sygdomme eller er under medicinsk behandling, er mere udsat end befolkningen generelt.

De foreløbige erfaringer med ny corona peger på, at børn ser ud til at klare sygdommen bedre, mens det er ældre og personer, der i forvejen er svækkede, der bliver hårdest ramt.

Dansk Cøliaki Forening opfordrer til, at man søger oplysning på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, som løbende bliver opdateret med ny viden. Her kan man læse om ny coronavirus, om smitterisiko og sygdommens forløb.

Sundhedsstyrelsens side med spørgsmål og svar om ny coronavirus (COVID-19) finder du her.

Sundhedsstyrelsen har opdateret og udvidet hygiejnerådene den 6. marts 2020:

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i ærmet – ikke dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker

”God hygiejne er den allerbedste metode til at forebygge smitte med ny coronavirus. Det gælder både for at beskytte sig selv, men i høj grad også for at beskytte andre, særligt de ældre og svækkede. Derfor opfordrer vi alle til at følge de fem gode råd. Det gælder både på arbejdspladser, men også i offentligheden, når man fx kører med offentlig transport,” Marlene Øhrberg Krag fra Sundhedsstyrelsen.

Luftvejsinfektioner, som ny coronavirus, spreder sig bl.a. via håndtryk, overflader eller små dråber fra hoste og nys. Og det er det, de fem gode råd skal være med til at forhindre.