Tak til Ternet Ninja 2

Hvad betyder det, når Anders Matthesen synger om cøliaki?

I den kommende tid vil mange filmglade danskere, formentlig for første gang, komme til at høre ordet ‘cøliaki’ – det takket være komikeren Anders Matthesen og hans nye film Ternet Ninja 2. Til filmen har Matthesen nemlig lavet sangen ‘Glutenfri’, hvori teksten bl.a. lyder: “Cøliaki, glutenfri, fat det, så er du sød / cøliaki, glutenfri, den enes brød, den andens død”.

 

Det lader ellers ikke til, at Anders Matthesen og hans medmanuskriptforfatter er ude på at sige noget om sygdommen cøliaki som sådan. Det der parodieres i selve filmen er snarere dyrkelsen af det glutenfri som livsstil – hovedpersonen Askes mor, der er vild med alt, hvad der er vegansk og glutenfrit. Og i sangen Glutenfri er det mest af alt typen, der går lige en tand for langt i sin intolerance, som står for skud. Altså ikke noget, man behøver at føle sig truffet af, blot fordi man har cøliaki.

 

 

Ternet Ninja 2 ikke ligefrem er nogen oplysningsfilm, og der skal nok være nogle, der vil føle sig en anelse misforstået. Alligevel kan man kun være glad for, at ordet cøliaki får lov at optræde på sådan en scene. For mon ikke nogle af de mange tusinde, der vil se filmen eller høre sangen, vil blive lidt nysgerrige på, hvad det er for et mærkeligt ord, der optræder i den sang, måske vil lave en google-søgning, og på den måde måske blive lidt klogere på, hvad cøliaki er.