Hvad er glutenallergi?

Glutenintolerance eller cøliaki er en autoimmun sygdom, som nogle gange fejlagtigt bliver betegnet glutenallergi.

Cøliaki (fejlagtigt kaldet glutenallergi) er en kronisk, autoimmun sygdom, som bliver udløst af gluten.

Symptomer er mavesmerter, træthed, diarré, forstoppelse, oppustet mave, ledsmerter, jernmangel og knogleskørhed.

Når en person med cøliaki spiser noget, der indeholder gluten, opstår en betændelseslignende reaktion, der ødelægger de små fimrehår i tyndtarmens overflade, og tarmens evne til at optage vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer fra maden bliver nedsat. Det kan føre til mangeltilstande og andre symptomer.

Cøliaki er ikke en allergi

Cøliaki bliver af og til betegnet glutenallergi, fordi man ikke kan tåle gluten. Men der er ikke tale om en egentlig glutenallergi med allergiske reaktioner.

Hvedeallergi er til gengæld en fødevareallergi, hvor man reagerer på bestemte proteiner (dog ikke gluten) i hvedekornet, mens man godt kan tåle rug og byg. Du kan læse mere om fødevareallergi og få rådgivning hos Astma-Allergi Danmark.

Læs mere om cøliaki.

Hvad er symptomerne på cøliaki?

Cøliaki behandles med glutenfri diæt

Cøliaki kan kun behandles ved at undgå den fødevare, som udløser symptomer. Det betyder, at en 100 % glutenfri diæt er den eneste behandling af cøliaki.

Gluten findes i hvede (alle sorter, også spelt, durum osv.), rug, byg og almindelig havre.

Glutenholdig kost omfatter både fødevarer, hvor glutenholdige korn er hovedingrediens og fødevarer, hvor gluten er tilsat f.eks. i form af stivelse.