Gluten

Gluten er et protein, der findes i hvede, rug, byg og almindelig havre. Glutenholdige kornsorter indgår som råvare eller ingrediens i en række fødevarer.

Til højre kan du finde en oversigt over fødevarer, der altid er gluten i.

Der findes en lang række fødevarer, som kan indeholde gluten. Det vil sige, at der ofte findes både glutenholdige og glutenfri udgaver af produkterne. Her der ekstra vigtigt at læse varedeklarationen grundigt hver eneste gang. Producenterne kan have ændret ingredienserne siden sidst.

Produkter, der kan være gluten i er for eksempel brød, kager, pasta, rasp, kiks, småkager, morgenmadsprodukter, pølser, pålæg, færdigretter, sovs, bouillon, sennep, ketchup, krydderiblandinger, karry, slik (chokolade, lakrids, vingummi og karameller), chips, øl, sojasauce, madlavningsfløde og revet ost.

Husk

  • Listen indeholder kun et udvalg af de fødevarer, der kan indeholde gluten
  • Flere af produkterne på listen er ofte glutenfri
  • Læs varedeklarationen hver gang

Der er altid gluten i

  • Alle former for hvede (mel, korn, flager), for eksempel durumhvede, spelt, urhvede, emmer, enkorn og kamut
  • Bulgur, couscous, semulje og mannagryn
  • Alle former for byg (mel, korn, flager), for eksempel perlebyg og bygmalt
  • Alle former for rug (mel, korn, flager)
  • Alle former for havre (mel, korn, flager), for eksempel havregryn, müsli og andre havreprodukter (gælder ikke, hvis der er brugt glutenfri havre)