Hvad sker der, hvis jeg spiser gluten

Hvad kan jeg gøre, når jeg har spist gluten
  • Personer med cøliaki reagerer meget forskelligt, hvis de spiser gluten. Nogle vil opleve de klassiske symptomer i mave, hoved, led, træthed og humørsvingninger. Andre vil ikke mærke noget. Hvis du er en af dem, der ikke får tydelige symptomer, når du indtager gluten, så vil din tarmslimhinde alligevel kunne blive skadet.
  • Hvor længe du vil være påvirket af dit glutenindtag er individuelt og formentlig også afhængigt af mængden af gluten. Nogle reagerer akut på gluten, andre mere forsinket.
  • Hav ikke dårlig samvittighed, hvis du har et uheld med gluten, du kan notere ned, hvilken fødevare, der har generet dig og undgå den fremover.
  • Ved opkast og diarre skal du være særlig opmærksom på, at du både mister væske og vigtige salte (elektrolytter) for kroppen og kan blive dehydreret.

Symptomer på dehydrering kan være:

 

  1. træthed
  2. tørst
  3. tørre slimhinder og slap hud
  4. mørk urin og mindre vandladning end vanligt
  5. hurtig puls
  6. forvirring
  7. eventuelt vægttab

 

 

 

Når du utilsigtet har indtaget gluten og føler dig syg kan du forsøge at:

 

  • hvile dig
  • drikke rigelig væske (2 liter dagligt, eventuelt mere hvis diarre og opkast er vedvarende over flere dage.
  • spise salte fødevarer, fx chips, for at få elektrolytter som natrium
  • drikke appelsinjuice, der indeholder elektrolytter som kalium
  • spise bananer, der ligeledes indeholder en del kalium
  • indtage elektrolytter som kan købes pulvere på apoteket, som opløses og drikkes i væske.
  • tage håndkøbspræparat paracetamol ved smerter

 

  • Ved konstante glutenuheld kan du på lang sigt være i risiko for at udvikle en følgesygdom som fx knogleskørhed eller blodmangel, fordi tarmens evne til at optage blandt andet vigtige stoffer som calcium og jern forstyrres.
  • Hvis du har voldsomme symptomer og bliver bekymret, skal du kontakte din læge.