Hvad skal jeg passe på?

  • Læs altid varedeklarationerne. Glutenholdige ingredienser skal fremhæves i varedeklarationen, typisk med fed, kursiv eller understregning. Det er vigtigt at læse varedeklarationen hver gang, også på produkter, du kender godt, da producenten kan have ændret på indholdet af varen efter, du købte den sidste gang.
  • Havre er naturligt glutenfrit, men der kan have sneget sig glutenholdige korn ind i havren både på marken og under pakningen. Derfor skal du vælge glutenfri havre, som er dyrket og pakket adskilt fra glutenholdigt korn. Enkelte med cøliaki har det bedst med at undgå havre i de første par måneder efter diagnosen. Derefter kan de fleste spise glutenfri havre.
  • Vær opmærksom på forarbejdede produkter. Udover brød, kager, pasta, kiks, knækbrød og lignende skal du fx være opmærksom på morgenmadsprodukter, pålæg, pølse, færdigretter, saucer, ketchup, krydderiblandinger, chokolade (især fyldt), slik, sojasauce, madlavningsfløde og mange andre forarbejdede eller sammensatte produkter. Du vil opdage, at mange af disse produkter ofte slet ikke indeholder gluten, men det er vigtigt at læse varedeklarationen hver gang, så du er sikker på at undgå de varianter, der indeholder gluten.
  • Nogle nydiagnosticerede oplever, at de skal holde sig fra laktose (mælkesukker) i de første måneder. Spørg lægen eller den kliniske diætist, om du skal bruge laktosefri mælkeprodukter den første tid.
  • Vær opmærksom på, at almindelige øl indeholder byg(malt) eller hvede. Kig efter de helt glutenfri øltyper. Ren alkohol og ren vin indeholder ikke gluten. Du skal dog være opmærksom på, at visse typer af cider og alkoholblandinger kan indeholde gluten. Læs altid varedeklarationen.
  • Hvis du har både glutenfri og glutenholdige produkter i dit køkken, er det en god idé at holde det adskilt, så der ikke kommer fx krummer eller hvedemel i dine glutenfri produkter. Det gælder både, når du opbevarer råvarerne, og når du tilbereder maden. Server også fx glutenfrit og glutenholdigt brød hver for sig. Skal du skære brød, så skær det glutenfri først, og derefter det glutenholdige, eller hold det helt adskilt.