Bliv klogere på ris

Er ris kommet til at fylde mere i din kost, efter du fik cøliaki? Fødevarestyrelsen anbefaler en ny metode til at koge ris, som begrænser dit indtag af uorganisk arsen.

Er ris kommet til at fylde mere i din kost, efter du fik cøliaki? 

Skyl altid dine ris. Sæt dem i blød, eller kog risene i masser af vand. Fødevarestyrelsen anbefaler en ny metode til at koge ris, som begrænser dit indtag af uorganisk arsen.

Ris kan sagtens være en del af en sund og varieret kost, og fuldkornsris er en god kilde til glutenfri fuldkorn. Men ris og risprodukter har et naturligt indhold af uorganisk arsen, der kan være årsag til kræft, hvis du spiser ris eller risprodukter hver dag igennem mange år.

Risprodukter er f.eks. risdrik, riskiks eller brød, der indeholder rismel.

Vær især opmærksom på, at dine børn ikke spiser alt for meget ris eller risprodukter.

  • Skyl altid risene flere gange, indtil vandet er klart.
  • Sæt risene i blød i et par timer i køleskabet eller brug kogende vand og lad dem stå 15-30 minutter ELLER
  • Kog risene i for meget vand, og hæld vandet fra, lige inden risene er færdige. Lad gryden stå med låg på i nogle minutter.

Du kan læse meget mere hos Fødevarestyrelsen.