Rejsetips

Bliv klar til ferie Skal du på weekendtur, eller planlægger du måske en rejse til sol og varme, ski eller storby? Vi har samlet en række gode råd og praktiske tips til at rejse med cøliaki. Rådene kommer fra andre med cøliaki. Vi håber, at de mange personlige erfaringer kan hjælpe andre til gode oplevelser på rejsen.
  • Brug foreningens sprogkort. Kortet gør det hurtigere at forklare dit glutenfri behov, og samtidig er det lettere for spisestedet.
  • I nogle lande fremgår det af menukortet, om der er gluten eller andre allergener i maden. Vær alligevel meget opmærksom på, om maden ligner det lovede, da der er en risiko for, at menukortet ikke er helt opdateret. Måske er der ændret i en ret.
  • Kontakt hotellet på forhånd, så du ved, hvad du kan forvente.
  • Hvis du har booket en ferielejlighed, hvor der er fryser, kan du selv tage f.eks. pandekager eller noget godt brød med og fryse ned til feriedagene.
  • Gå efter mad, som er naturligt glutenfri, f.eks. kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, ris, kartofler osv. Chips og is er ofte glutenfri.
  • Tag glutenfri havregryn med. Så kan du købe mælk eller yoghurt og hurtigt få et måltid på hotelværelset.
  • Tag glutenfrit knækbrød, brød og snacks med, hvis du vil være sikker på ikke at skulle undvære det. Müslibarer eller proteinbarer kan være gode at have i tasken som en hurtig nødløsning.
  • I nogle lande er udbuddet af glutenfri varer større og billigere end i Danmark, så her vil du måske hellere sørge for plads i kufferten til at købe lidt med hjem.
  • Frysetørret mad (som tilsættes kogende vand) til f.eks. vandreture er i mange tilfælde glutenfri.
  • Vær i god tid, hvis du skal finde et sted at spise, så du undgår at blive hangry!
  • Forbered dig hjemmefra ved at søge på glutenfri spisesteder på dit rejsemål. Download appen Find Me Gluten Free eller tilsvarende, så du kan søge på glutenfri spisesteder, når du er kommet af sted. Del endelig dine egne erfaringer i appen – gerne med fotos!
  • Google og find glutenfri spisesteder på sociale medier og blogs inden rejsen. Gem dem evt. på Google Maps, så de er lette at finde, når du er afsted.
  • Søg på din rejsedestination i Facebookgruppen Cøliaki i Danmark – der er næsten helt sikkert tidligere opslag med gode råd.
  • Lad dig inspirere af de lokale spisevaner og det lokale udbud af mad. Hvis ikke der er glutenfrit brød, kan du måske spise kød eller grøntsager og ris til morgenmad.
  • Accepter, at det nogle gange ikke lykkes. Hvis alle desserterne indeholder gluten, så overvej en is på vejen hjem til hotellet.
  • Accepter, at nogle måltider bliver meget simple – og glæd dig, når udbuddet er stort. Find en balance.

Rigtig god rejse!