Sådan stilles diagnosen

Første skridt

Diagnosen cøliaki stilles af en læge ud fra en samlet vurdering af symptomer, risikofaktorer og resultaterne af blodprøver og biopsier.

Hvis der er mistanke om cøliaki er første skridt at tage en blodprøve, som måler cøliakiantistoffer (antitransglutaminase).

Bemærk, at det ikke er den samme blodprøve, som bruges alle steder i landet. Derfor kan de tal, du får oplyst for cøliakiantistoffer, være meget forskellige fra andres tal. Resultaterne kan altså variere fra person til person og afhænger af de tests, som din læge anvender. Det er derfor vigtigt, at din læge hjælper med at tolke dine resultater.

Henvisning til specialist

Hvis blodprøven er forhøjet, vil din læge henvise dig til en specialist
(typisk en gastroenterolog) for videre udredning. Her vil næste skridt ofte være at tage en biopsi (vævsprøve) af tyndtarmen. Biopsien tages ved en gastroskopi, hvor lægen fører en tynd slange igennem munden helt ned til tyndtarmen, hvor prøverne tages.

Gastroskopien er ufarlig, men kan opleves som ubehagelig.

Vævsprøverne undersøges i et mikroskop, hvor lægen kan se, om tarmen er beskadiget og stille en diagnose.

Børn, der har meget høje niveauer af cøliakiantistoffer, kan i nogle tilfælde helt undgå gastroskopien. I stedet for vævsprøven vil lægen tage en ekstra blodprøve for at være sikker på diagnosen.

Vigtigt: Du skal fortsætte med at spise gluten

Det kan være fristende at begynde at spise glutenfrit, når først man kommer på sporet af gluten som årsag til symptomerne. For at sikre, at blodprøve og vævsprøver giver korrekte resultater, skal du dog fortsætte med at spise gluten.

Hvor meget gluten? Som voksen skal du spise cirka 3 skiver hvidt brød dagligt i mindst 3-4 uger før både blodprøver og vævsprøver.

I vores miniguide ‘KORT OG GODT om diagnosticering af cøliaki’ kan du få overblik over de forskellige faser i udredningen.

Video: Du skal acceptere cookies for at se denne video. (Klik her for at rette)

Speciallæge Jüri Rumessen fortæller i filmen, hvordan du bliver udredt for cøliaki.

Hvad sker der efter diagnosen?

Hvis du får diagnosen cøliaki, skal du overgå til en 100 % glutenfri kost resten af livet. Dette vil ofte reducere eller helt fjerne symptomerne og forbedre din livskvalitet. Kliniske diætister med indsigt i cøliaki kan rådgive om kostomlægning og glutenfri kost, som er både sund og varieret.